PREMISELE LUCRARII
Suferinta respiratorie din FC reprezinta principalul factor de influentare a prognosticului.
Instituirea unei scheme terapeutice bine precizata, adecvata varstei si starii clinice a bolnavului, constituie deocamdata singura sansa pentru ameliorarea prognosticului acestor bolnavi.
Terapia zilnica cu substante mucolitice in aerosoli la domiciliu – „home terapy” – reprezinta una din verigile obligatorii ale tratamentului; rH-DNA-sa reprezinta din acest punct de vedere optiunea cea mai buna.
Din pacate in tarile cu standard economic scazut, ca si Romania, accesibilitatea la tratamentul cu rH-DNA-sa este extrem de limitat datorita costurilor foarte mari.
In acelasi timp, ca adjuvant in tratamentul cu aerosoli, s-au dovedit benefice solutiile concentrate de NaCl si curele efectuate in zonele bogate in ioni de sodiu (salina, litoral marin).
Pornind de la efectul favorabil al tratamentului cu NaCl, Tehno Bionic Buzau, Romania a imaginat si construit aparatul „Salin” pentru aeroionizarea fortata a aerului din incapere.
Principiul metodei: trecerea fortata a aerului printre placile cu depunere microcristalina de sare, ceea ce conduce la modificari in compozitia si calitatea aerului, printr-un fenomen de sublimare a sarii.
Scopul lucrarii
Scopul lucrarii il reprezinta verificarea clinica a eficientei terapiei bolnavilor cu FC si suferinta respiratorie cronica, prin aeroionizarea fortata a aerului din incapere.
Material si metoda
Studiul s-a realizat pe un interval de 6 luni, pe doua loturi de copii si tineri cu FC din evidenta Centrului de Mucoviscidoza din Timisoara (fig.1).
LOTUL I
10 bolnavi (4 baieti si 6 fete), cu varsta cuprinsa intre 5 si 16 ani (media 10,1 ani), la care s-a realizat ionizarea aerului (camera de zi, dormitorul).
LOTUL II (martor)
8 bolnavi (3 baieti si 5 fete), cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani (media 10,1 ani) la care aparatul a functionat fara introducerea placilor de sare.
Aparatul a functionat in medie 8-10 ore/zi, la o tensiune de alimentare de 9V.
Toti bolnavii au continuat pe parcursul observatiei terapia adecvata.
Parametri luati in studiu au fost:
- Starea clinica generala a bolnavului prin autoapreciere subiectiva la tineri, respectiv aprecierea parintilor la copii mai mici;
- Examen clinic al aparatului respirator;
- Valoarea FEV 1 la copiii mari.
Rezultate
La lotul I s-a observat :
- Imbunatatirea semnificativa a starii clinice;
- Senzatia subiectiva de „mai bine” observata de bolnavi, respectiv de parinti, in special la cei cu stare mai avansata de boala;
- Ameliorarea semnelor obiective de boala
- Accentuarea eliminarii sputei intr-o etapa, urmata de reducerea semnificativa a cantitatii acesteia
- Ameliorarea sindromului functional respirator
- Reducerea ralurilor la ascultatie
- Ameliorarea FEV 1 (fig.3)
- De la initierea terapiei prin aeroionizare a aerului din incapere, nici unul din bolnavi nu a mai prezentat reacuzitari ale suferintei respiratorii, atit de severe incit sa necesite reinternarea in spital.
La lotul II nu s-au inregistrat modificari comparabile cu lotul I (fig.4).
Concluzii
- Aeroionizarea fortata a aerului prin sublimarea sarii reprezinta o metoda eficienta de tratament a suferintei respiratorii din FC.
- Metoda este adjuvanta, nu exclude terapia clasica.
- Este o metoda naturala de terapie , adaptata la spatiul de locuit ,deci nu implica riscuri.
- Este o metoda de terapie relativ ieftina.