Inhalarea soluțiilor saline reduce bioaerosolii expirați

David A. Edwards, Jonathan C. Man, Peter Brand, Jeffrey P. Katstra, K. Sommerer, Howard A. Stone, Edward Nardell, Gerhard Scheuch

Oamenii expiră aerosoli compuși din picături mici de lichid care acoperă căile respiratorii în timpul respirației normale. Acești bioaerosoli expirați pot transporta agenți patogeni în aer și astfel pot amplifica răspândirea anumitor boli infecțioase, cum ar fi gripa, tuberculoza și sindromul respirator acut sever.

Ipoteza autorilor este că, modificând proprietățile suprafeței căilor respiratorii pulmonare printr-un aerosol nontoxic inhalat, s-ar putea diminua în mod substanțial numărul de picături de bioaerosol expirate și, prin urmare, acesta ar fi un mijloc simplu de a atenua răspândirea bolilor infecțioase pe cale aeriană.

Metode

11 voluntari adulți, sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu funcție pulmonară normală au fost selectați pentru participarea la acest studiu. Criteriile de excludere au inclus antecedente sau dovezi ale unei boli pulmonare (de exemplu, fibroză chistică, boli pulmonare obstructive cronice sau astm bronșic sever), antecedente sau dovezi de boli cardiovasculare sau infecții acute / cronice ale tractului respirator superior sau inferior, sarcină sau alăptare. Fiecare subiect a efectuat trei vizite clinice în timpul studiului pentru măsurarea expirației particulelor. În timpul primei lor vizite, subiecții au fost repartizați aleatoriu într-un grup de tratament și au primit un aerosol fie cu o soluție salină, fie cu un surfactant DPPC / POPG. După cel puțin o săptămână, subiecții au efectuat a doua vizită. Expirarea particulelor a fost măsurată imediat înainte și la 5 minute, 30 minute, 1 oră, 2 ore și 6 ore după inhalare. În timpul celei de-a treia vizite, la cel puțin o lună după ultimul tratament, expirarea particulelor a fost evaluată în absența tratamentului. În timpul dozării, fiecare subiect a primit aerosol salin sau surfactant de la un nebulizator PARI LC Plus Jet (PARI, Starnberg, Germania) conectat la o sursă de aer comprimat la 18 psi (1 psi = 6,89 kPa) (1,24 bar).

Concluzii

La finalul studiului, s-a descoperit că unii subiecți umani expiră mai multe particule de bioaerosol decât alți indivizi în timpul respirației. Primii expiră în medie mai mult de 500 de particule pe litru ȋntr-un interval de 6 ore, iar ceilalți, sub 500. Din grupul de 11 voluntari, șase fac parte din prima categorie și cinci din cea de-a doua.

O altă concluzie a cercetării a fost că administrarea de soluție salină izotonică nebulizată, la acești indivizi ,,mari producători”, reduce numărul de particule de bioaerosol expirate cu 72,10 ± 8,19%, timp de până la 6 ore după inhalare.

Recomandarea autorilor este ca efectele soluțiilor saline de modificare a proprietăților suprafeței căilor respiratorii pulmonare, respectiv asupra transmiterii agenților patogeni aerieni, să fie explorate, în continuare.

Sursa: https://www.pnas.org/content/101/50/17383