Răspunsul imun antiviral în celulele non-mieloide crește ȋn prezența soluțiilor saline

Sandeep Ramalingam, Baiyi Cai, Junsheng Wong, Matthew Twomey, Rui Chen, Rebecca M. Fu, Toby Boote, Hugh McCaughan, Samantha J. Griffiths & Jürgen G. Haas

Fagocitele distrug microbii ingerați prin producerea de acid hipocloros (HOCl) din ioni de clor (Cl-) și peroxid de hidrogen din fagolizozomi, folosind enzima mieloperoxidază. HOCl, ingredientul activ din înălbitor, are proprietăți antibacteriene / antivirale. Deoarece mieloperoxidaza este necesară pentru producția de HOCl, celulele non-mieloide sunt considerate incapabile să producă HOCl. Studiul își propune să demonstreze că celulele epiteliale, fibroblaste și hepatice au o activitate antivirală sporită în prezența concentrațiilor crescute de clorură de sodiu (NaCl). Replicarea unor virusuri, precum virusul herpes simplex-1, virusul sincițial respirator, virusul gripei A sau coronavirusul uman 229E, sunt inhibate de anumite cantități de soluții saline.

Metode

Acest studiu nu a folosit subiecți umani, ci a avut la bază o serie de experimente realizate ȋn laborator.

A fost analizat răspunsul unor celule infectate cu RSV (virusul sincițial respirator), herpes simplex-1, virusul gripei A sau coronavirusul uman 229E, tratate cu diferite concentrații de clorură de sodiu.

Concluzii

Clorura de sodiu, administrată ȋn concentrații de până la 100 mM, ȋntr-un interval de până la 48 de ore, are un efect inhibitor asupra replicării diferitelor virusuri. Primele reacții au fost observate chiar și după doar două ore de la administrare.

Astfel, studiul a arătat că celulele epiteliale, fibroblastele și celulele hepatice au o activitate antivirală crescută, în prezența unor concentrații mari de clorură de sodiu, în cazul infecțiilor cu virusul gripal A, coronavirusuri umane și herpes simplex 1.

Sursa: https://www.nature.com/articles/s41598-018-31936-y