Skip to content

Salina artizanală​

Salina artizanală

Dispozitive Saline Artizanale

O metodă la îndemâna oricui pentru a reduce riscul infecțiior respiratorii.

Salina artizanală poate fi realizată în casă, o activitate la care poate participa întreaga familie, pentru care nu este nevoie decât de sare, apă, șervețele de bucătărie și o tăviță de susținere pe care să puneți structura.

Procedeul prezentat este cel esențial în obținerea unor astfel de structuri foarte bogate de sare, procedeu ce poate fi ușor de reprodus și utilizat. Structurile bogate in microcristale de sare  au o mare eficiență în igienizarea generală a aerului în spațiul respectiv dar, în mod deosebit, au efecte benefice asupra sistemului respirator al utilizatorilor. De regulă, persoanele cu diverse probleme respiratorii se simt mult mai bine în interval de câteva zile.

O posibilitate care permite oricui interesat să beneficieze de efectul aerului salin chiar fără utilizarea aparatelor Salin, construind singuri niște Saline Artizanale.

Ideea tehnică folosită este aceea de a aduce o soluție foarte concentrată de sare pe o suprafață poroasă expusă pur și simplu aerului. Soluția se va infiltra, va difuza prin suprafața poroasă și se va evapora treptat, producând pe suprafața respectivă cristale de sare. În timp, dacă se ține periodic zona umezită cu soluție de sare, structura cristalizată se va dezvolta de la grosimi de mai mulți milimetri până la câțiva centimetri, în forme de cristalizate asemănătoare coralilor. În tot timpul acestui acest proces de cristalizare, micii curenți de aer din cameră vor prelua microcristale de sare, care se formează permanent la suprafata structurii, realizând efectul de salinizare a aerului. Gradul de salinizare a aerului este în sine mic, dar măsurabil cu metode fine de laborator și este suficient pentru a produce efecte benefice asupra aparatului respirator. Stând în acest spațiu vom fi expuși perioade îndelungate acestui aer salin, iar aparatul respirator va funcționa în general mai bine. Persoanele cu probleme respiratorii se vor simți mai bine dar, pentru toată lumea crește nivelul de rezistență față de virozele respiratorii.

Vizualizati filmul despre constructia salinei artizanale

In filmul alăturat este prezentată realizarea unui dispozitiv simplu, ușor de construit si eficient in probleme respiratorii prin crearea in casă a aerului de salină.

Aceasta este un model foarte simplu de construit, astfel de dispozitive artizanale putând fi construite la dimensiuni, forme și materiale foarte diverse, respectând principiile generale de realizare.

Materiale necesare:

Pașii pentru construcție salină artizanală

Procedeul prezentat constă în 6 pași simpli și este cel esențial în obținerea unor astfel de structuri foarte bogate de sare, procedeu ce poate fi ușor de reprodus și utilizat.

Pasul #1

Pentru realizare utilizati o rolă de prosoape din hârtie lată de 20 cm din care se rup pătrate 20×20 cm.

Pasul #2

Se așează prosoapele de hârtie unul peste altul, în 5-6 straturi. Teancul astfel obținut se îndoaie pe fiecare parte in jumatate, pe urmă pe o diagonală și apoi pe cealaltă.

Pasul #3

Pliați teancul de servetele după diagonale, obținând o piramidă cu 4 aripi, o structură autostabilă  pe care o așezati în farfuria, în care ați pus apa intr-un strat subțire.

Pasul #4

Baza piramidei de servețele va prelua apa si se va fixa pe farfurie.

Pasul #5

Puneți apoi sare între aripile piramidei astfel obținute, în total 200 – 300g.

Pasul #6

Adăugați apă peste sare cam 5-7 mm.

Întreținere salină artizanală

Pentru întreținere în farfurie, pe toată perioada de creștere a cristalelor, trebuie să adaugăm din când în când apă sau sare. Apa se pune pentru a menține o înălțime a soluției saline la 5-7 mm. Când ajunge sub 2 mm, se completează. Sarea se adaugă pentru ca tot timpul să fie cristale de sare nedizolvate în soluția salină. În funcție de mărimea salinei, se va consuma între 0,5 și 1,0 – 1,5 kg de sare.

Chiar după prima zi, dacă vă veți uita cu atenție, veți vedea cristale mici de sare. După câteva zile, cristalele vor fi din ce în ce mai vizibile și calitatea aerului va fi mai bună. În 10-14 zile, în funcție de temperatura aerului ambiant, putem să ajungem la o structură bogată de sare și o foarte bună salinizare a aerului. Este important ca în vasul suport să fie mereu apă și sare nedizolvată.

Când stratul de sare ajunge la 5-10 mm puteți să nu mai puneți sare, ci doar apă, în vasul suport. La structurile înalte de 10-12 cm soluția din vasul suport va ține umedă permanet structura, iar cristalele vor crește și se vor modifica tot timpul. Pe cele mai înalte va trebui să le udați din când în când, în vârf. În tot acest timp, grădina de sare va stârni interesul; este fascinant să vedeți cristalele crescând și, mai ales, să simțiți că se va schimba aerul din cameră, prin salinizarea lui.

Structurile bogate de sare își vor face treaba în ceea ce privește salinizarea aerului, fără să ceară prea multă atenție. Totuși, au nevoie să le acordați puțin timp, din când în când. Ele sunt în schimbare permanentă… Sarea va cristaliza apoi va începe sa migreze… Este foarte bine să aveți în casă nu doar un dispozitiv de sare, ci mai multe, pentru ca efectul să fie cat mai cuprinzător (de exemplu – una în living, alta în dormitor sau și mai bine, mai multe în fiecare cameră). Și să povestiți cum arată și ce simțiți în legătură cu aerul din jur, ca să convingem pe cât mai mulți să le folosească.

Închide
Contactează-ne

Pentru suport și comenzi telefonice sunați la

0238 719 188