Spălăturile nazofaringiene cu soluții saline în prevenirea și tratarea infecțiilor tractului respirator superior

Spălăturile nazofaringiene cu soluții saline în prevenirea și tratarea infecțiilor tractului respirator superior. Ar putea ajuta aceste metode și în prevenirea și tratarea COVID-19?

Sheetu Singh, Neeraj Sharma, Udaiveer Singh, Tejraj Singh, Daya Krishan Mangal, Virendra Singh

Virusul SARS-CoV-2 pătrunde ȋn organismul uman fie prin gură, nas sau ochi. Similar cu spălatul mâinilor, spălarea nasului și a gurii pot reduce ȋncărcătura virală, transmiterea, intensitatea simptomelor, dar și durata bolii. Reducerea încărcăturii virale prin gargară și spălare nazală cu soluții saline hipertonice, poate duce la limitarea transmiterii virusului contactelor apropiate și, ulterior, poate preveni infecțiile virale nazofaringiene.

Japonia a fost a doua țară afectată de pandemia de coronavirus, după China. Cu toate acestea, până în prezent, are o rată de infectare și de deces destul de scăzută, în comparație cu majoritatea țărilor. Distanțarea socială, masca de protecție și spălarea mâinilor sunt cele mai importante măsuri pentru a opri răspândirea virusului. În Japonia, pe lângă aceste măsuri, ȋn ghidul de gestionare a epidemiei, a fost inclusă și gargara cu soluție salină caldă, pentru curățarea gâtului.

Autorii au analizat opt studii care au testat eficacitatea gargarelor și ale spălăturilor nazale în tratarea și prevenirea infecțiilor acute ale tractului respirator superior (URTI). Una dintre ipotezele oamenilor de știință este că tehnicile de mai sus pot funcționa și în prevenirea și îngrijirea unor subgrupuri de pacienți cu COVID-19.

Metode

Cele opt studii controlate au comparat tratamentul cu soluție salină nazală / gargara / inhalarea cu abur cu cel puțin o altă metodă de tratament sau placebo. Studiile au avut ca subiecți fie copii, adulți sau persoane ȋn vârstă sănătoase, fie grupuri care sufereau de diferite infecții acute ale tractului respirator superior (rinită, rinosinuzită, sinuzită, faringită, otită medie, amigdalită, răceală obișnuită și gripă).

Limitări și efecte adverse

Nu au fost observate efecte adverse la subiecții care au efectuat spălături nazale și gargară cu soluții saline hipertonice. O limitare a acestor tratamente a fost disconfortul resimțit de către subiecți, ȋnsă, 87% dintre persoane au suportat procedurile.

Un alt dezavantaj ar fi posibila transmitere a infecției virale prin echipamentul utilizat și zona în care se efectuează procedura. Această limitare ar putea fi soluționată ușor, prin menținerea unor reguli stricte – fiecare persoană folosește propriul echipament, iar chiuveta în care se efectuează procedura trebuie curățată după.

Concluzii

Studiile care au testat eficiența gargarei și spălăturilor nazale cu soluții saline hipertonice au arătat că aceste proceduri previn simptomele, reduc transmiterea, scad necesitatea medicației simptomatice și încărcătura virală la pacienții cu răceală obișnuită.

Cu toate acestea, utilitatea tratamentului trebuie studiată specific ȋn cazul SARS-CoV-2, care are mutații semnificative față de coronavirusurile ce cauzează răceala sau gripa obișnuite. Dar, ȋntrucât s-a dovedit că funcționează pentru o multitudine de virusuri, în mod logic, ar trebui să funcționeze și pentru SARS-CoV-2. Terapia alternativă cu soluții saline ar trebui studiată ca o modalitate suplimentară, accesibilă pentru prevenirea infectării și reducerea transmiterii virusului SARS-CoV-2.

Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353928/